Joseph Loriot Pagel | Grand Cru Blanc de Blancs 2008
Joseph Loriot Pagel | Grand Cru Blanc de Blancs 2008

Grand Cru Champagne

Standaard levertijd

Drie werkdagen

€ 31,50
Prijs per stuk

 

Aantal: 
Bestellen

Joseph Loriot Pagel | Grand Cru Blanc de Blancs 2006

Een champagne uitsluitend gemaakt van Chardonnay van het wijnhuis van Joseph Loriot Pagel uit Festigny. Een heerlijke wijn met smaken van witte bloemen en amandelnoten. Uitstekend voor feestelijke gelegendheden maar ook een goede begeleider van vis.

Grand Cru wijngaarden

Jospeh vertelde dat hij enkele jaren geleden een deel van de Grand Cru wijngaard opnieuw heeft aangeplant. Hij heeft toen tegelijk ook dezelfde Chardonnay aangeplant op een perceel in Festigny. Nu trekt hij de conclusie dat de Grand Cru wijngaarden toch betere Chardonnay druiven voortbrengen. Het terroir is daar blijkvaar toch beter en de Grand Cru geeft daarmee voor hem dus aantoonbaar betere kwaliteit.

 

Joseph Loriot-Pagel


Familiebedrijf sinds 6 generaties in Festigny. Huidige wijnmaker is naamgever Joseph zelf. Zijn vrouw is van de familie Pagel. De familie Loriot heeft de wijngaarden in en rond Festigny. Schoonvader Pagel had de wijngaarden in o.a. Avize, een dorpje in de zogenaamde  Grand Cru de la Côte des Blancs. Hier staat ca 1,5 hectare Chardonnay aangeplant.

In 2006 is de oudste zoon, Jean-Philippe (thans 28 jaar) in de zaak gekomen. Hiermee is de opvolging binnen de familie voor de volgende generatie veilig gesteld.

In totaal beschikt het wijnhuis thans over 9 hectare, waarvan 68% is aangeplant met Pinot Meunier, 13% met Pinot Noir en 19% met Chardonnay. De wijnstokken hebben een gemiddelde leeftijd van 28 jaar. Per jaar produceren ze ca 60.000 flessen Champagne.

De assemblages in de Champagne kunnen sterk verschillen. Sommige Champagnes zijn van 3 druivensoorten gemaakt, andere maar van 1. Kortom er is zeer veel variatie. Welke druiven worden gebruikt is afhankelijk van welk deel van de Champagne men zit. De druivesoort is aangepast op de terroir. In de Vallee de la Marne is veel Pinot Meunier aangeplant.

Champagne kan lang rijpen op fles. Na het zogenaamde Dégorger (proces waarbij het bezinksel wordt bevroren en verwijderd) wordt de wijn gekurkt. Hierna kan de Champagne nog ca 3 jaar worden bewaard.  Jospeh heeft thans ca 200.000 flessen in de kelder liggen. Ze worden relatief kort voor de verkoop gekurkt.

In de Champagne is 90% van de grond van echte wijnboeren (vignerons). Deze maken echter maar 30% van de Champagnewijnen. De rest wordt verkocht aan de grote en middelgrote Champagnehuizen. In totaal zijn er ca 16.000 wijnboeren, maar volgens Joseph Loriot zijn er maar 3.000 van serieuze omvang. Totale grondoppervlakte in de Champagne is ca 24.000 hectare. Joseph gebruikt allen de eigen druiven.

Joseph Loroit maakt ze 4 verschillende soorten Champagne. Wij selecteerden de Brut Carte d’Or en de Grand Cru Blanc de Blancs Millésime 2006. Daarnaast maakt Jospeh ook een Rosé Champagne en een Cuvée de Réserve Millésime

Naam
Grand Cru Blanc de Blancs
Regio
Champagne
Producent
Joseph Loriot-Pagel
Jaar
2008
Soort
Champagne
Land
Alcoholpercentage
12,5%