Château Ricardelle | Closablières 2010
Château Ricardelle | Closablières 2010

Een stevige rode wijn, voor de liefhebbers van een smaakvolle wijn. Goed te combineren met kruidige vleesgerechten of wild.

Standaard levertijd

Drie werkdagen

€ 11,95
€ 7,95
Prijs per stuk

 

Aantal: 
Bestellen

Chateau Ricardelle | Closablières

Een assemblage van Syrah, Grenache en Carignan levert een typische Ricardelle wijn op. Winnaar van een zilveren medaille op de Mundus Vini 2010. Een stevige rode wijn, voor de liefhebbers van een smaakvolle wijn. Goed te combineren met kruidige vleesgerechten of wild.

Château Ricardelle

Château Ricardelle ligt tussen de wijngaarden iets ten zuiden van Narbonne. De geschiedenis van het domein gaat terug tot 1342. Volgens de annalen wordt er in ieder geval vanaf 1696 wijn gemaakt. Ricardelle beslaat thans 36 hectare.

Ricardelle ligt in het kleine wijngebied La Clape, helemaal in Zuid-Frankrijk tegen de kust aan. Vanaf 1985 is het een Appelation Contrôlée onder de naam Languedoc La Clape. In 2015 heeft La Clape de status van een aparte appelation verkregen. De wijnen worden nu verkocht als AOP La Clape.

De huidige eigenaar, Bruno Pellegrini, is geboren in het Noorden van Italië. Zijn moeder sprak Duits, vandaar dat hij nu zowel het Italiaans, het Duits als het Frans beheerst. Pellegrini heeft zijn carrière gemaakt in de wijnhandel, vooral de sekt. Hij heeft jaren in Duitsland gewerkt, alwaar hij de wijn kocht voor o.a. Aldi. In 1990 heeft hij Château Ricardelle gekocht, inclusief de omliggende wijngaarden.

De wijnproductie kenmerkte zich in het verleden door hoge kwantiteit en lage kwaliteit. Pellegrini heeft, met zijn wijnmaker, gekozen voor een heel andere strategie, lage opbrengst (in kwantiteit) en hoge kwaliteit. Dit door veel meer te snoeien, kleine druiven te verwijderen etc. De produktie is nu ca 25% van vroeger. Ze maken thans ca 200.000 flessen per jaar. Van de Blason bijvoorbeeld worden jaarlijks slechts ca 8000 flessen geproduceerd.

De dochter van Pellegrini en zijn schoonzoon (Thomas Nègre) runnen het bedrijf tegenwoordig. De wijnkelder bevat enkele grote betonnen cuves, dit naast nieuwe stalen cuves en houten barriques. De betonnen cuves worden gebruikt en volgens Pellegrini komt dit steeds meer op. Het voordeel is namelijk dat de temperatuur beter wordt bewaard. De wijn wordt tijdens het fermenteren warmer en dat komt het proces ten goede. Een aantal andere betonnen cuves zijn gesloopt.

Pellegrini verwerkt veel Carignan in zijn wijnen. Is een echte inheemse soort die het van oorsprong uitstekend doet in het klimaat. De Syrahdruif heeft zich echt moeten aanpassen, aanvankelijk was dat geen succes. Vrijwle al hun rode wijnen zijn gemaakt van Syrah, Grenache en Carrignan. Wel in verschillende combinaties. De Blason bijvoorbeeld heeft wel 70% Syrah, terwijl de Combemale circa 40% Syrah in zich heeft. Dit maakt dat de wijnen van Château Ricardelle herkenbaar zijn en toch steeds weer anders.

Naam
Closablières
Regio
Languedoc
Druifsoort
Syrah, Grenache en Carignan
Producent
Château Ricardelle
Jaar
2010
Kleur
Rood
Land
Alcoholpercentage
14%