Domein gelegen in Cissey, gemeente Meursault. Cissey ligt ca 5 km buiten de wijngaarden, aan de andere kant (ten oosten) van de Péage. Vroeger, zeg 400 jaar geleden, was dit het gebied met de wijngaarden. De Côte d’Or is pas later opgekomen en daarna zijn de wijngaarden aan deze kant verdwenen.

Patrice en Dominique Allexant runnen het Domein. Patrice is de wijnmaker, Dominique doet de commerciële kant.

Het domein heeft wijngaarden verspreid over de hele Bourgogne. Ze maken 14 verschillende soorten van Rully in het Zuiden tot Gevrey Chambertin in het Noorden. Zowel rode als witte wijnen. De wijngaarden zijn eigen bezit en ooit gekocht door een voorvader van Patrice. Hij was destilleerder en ging de diverse dorpen af om Marc de Bourgogne te maken. Zo hoorde hij waar wijngaarden te koop waren en indien interessant kocht hij het aan. Vandaar dit verspreide bezit van de familie Allexant. Alle druiven komen naar Cissey en worden daar verwerkt. De St-Aubin gaat 12 maanden op eikenhouten vat. Daarna worden de verschillende vaten samengevoegd in stalen cuves. Daar blijven ze nog ca 4 maanden, alvorens te worden gebotteld.? 
Per soort hebben ze kleine hoeveelheden. Van de St Aubin ca 2.500 flessen (= 1 ha). Van de Rully ca 6.000 flessen. De St-Aubin van Allexant komt van de wijngaard “Les murgers de dents de chien”. Murgers zijn kleine muurtjes (hoopjes) die ontstaan als de stenen opzij worden gewerkt bij het omploegen van het land. Dents de chien verwijst naar de vorm van de stenen die lijken op hondentanden. Van de St-Aubin 1e Cru is dit één van de meest zuidelijk gelegen wijngaarden. Volgens Patrice “de beste van de St-Aubin”. De wijnen zijn complex en hebben tijd nodig. Over deze wijngaard schrijft Benoît in de Wijnatlas Frankrijk: “De lieux-dit Dents de Chien produceert weelderige en heel elegante bewaarwijnen die de beste Puligny- en Chassagnewijnen vrij dicht benaderen.”? 

Allexant verkoopt de meeste van deze wijnen direct aan particulieren. Vinolo is de enige (en exclusieve) importeur van deze prachtige Bourgogne. ? 

Hun top-witte wijn is e de Puligny-Montrachet 1e Cru les Folatières. Fantastisch! Benoît schrijft: “Het climat Les Folatières is gekenmerkt door een perfecte ligging op het oosten. Het kleine, bovenliggende ravijn voorziet het van uitstekende colluviale klei- en kalkafzettingen, die de wijn hier zijn klasse, vlezigheid en stevigheid bezorgen. Met het ouder worden ontwikkelt hij aroma’s van gegrilde amandelen en honing.”
    10-04-2017 21:24     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.